Γερμανικά

 

Τα Γερμανικά και το Εκπαιδευτήριο Μαίρης Ν. Ράπτου

 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το σχολείο μας στην Δ΄ Δημοτικού, ξεκινά τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας. Οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν την εκμάθηση  της γερμανικής  γλώσσας και να την συνεχίσουν στην Στ΄ Δημοτικού  στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Στην Δ΄ Δημοτικού χρησιμοποιούμε  την διδακτική σειρά «Paul, Lisa& Co 1» και ξεκινάμε από το γερμανικό αλφάβητο. Ολοκληρώνοντας την τάξη τα παιδιά κατέχουν ένα βασικό λεξιλόγιο, όπου μπορούν να συστηθούν, να μιλήσουν για τον εαυτό τους, τα σχολικά τους μαθήματα και τα χόμπυ τους καθώς και να ρωτήσουν άλλα παιδιά για να πάρουν τις αντίστοιχες πληροφορίες.  Γίνεται μια πρώτη επαφή με τη γερμανική γραμματική που έχει πολλά κοινά με την ελληνική γραμματική.

Στην ΣΤ΄ Δημοτικού, συνεχίζουμε με την διδακτική σειρά «LuftballonskidsB», όπου τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους σχετικά με τους χώρους ενός σπιτιού και τα έπιπλα, τα ρούχα, τα ζώα, τα επαγγέλματα, τα χόμπυ και τις εποχές. Έχουν μια πρώτη επαφή με την κατανόηση μεγαλύτερων κειμένων, εμβαθύνουν σε νέα γραμματικά φαινόμενα και εξασκούν την ακουστική και προφορική δεξιότητα με θέματα σύμφωνα με τα πρότυπα των εξετάσεων για την απόκτηση του πρώτου πτυχίου στα γερμανικά.

german

Τα παιδία μας ολοκληρώνοντας την ΣΤ΄ Δημοτικού, έχουν την δυνατότητα να  συμμετέχουν  στις εξετάσεις του επιπέδου Α1 του Ινστιτούτου του Goethe ( FitinDeutschA1 GoetheInstitut) ή του Κρατικού Πιστοποιητικού Α1-Α2. 

Για την καλύτερη προετοιμασία των παιδιών μας το σχολείο μας τους δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια επιπλέον ώρα προετοιμασίας αποκλειστικά με  πρότυπα θέματα των αντίστοιχων εξετάσεων.

 

Η διδασκαλία της γερμανικής συνοδεύεται από ένα δικό μας γραμματικής ανά τάξη, την εκμάθηση τραγουδιών, την ανάγνωση παραμυθιών, την κατασκευή χειροτεχνιών και κολλάζ, και την προβολή εκπαιδευτικών προβολών και ντοκιμαντέρ σχετικά με τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό του γερμανικού λαού.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Τα παιδιά μας έχοντας παρακολουθήσει ήδη δύο χρόνια γερμανικά στο Δημοτικό, στην Α΄ Γυμνασίου συνεχίζουν με τη διδακτική σειρά του Υπουργείου Παιδείας «DeutscheinHit 1» και  το « DeutscheinHit το 2 και 3» στις δύο επόμενες τάξεις. Στην Α΄ Γυμνασίου κάνουμε μια επανάληψη της ύλης που διδαχτήκαμε στο Δημοτικό και συνεχίζουμε με την διδασκαλία νέων γραμματικών φαινομένων. Για καλύτερη εξάσκηση στα νέα γραμματικά φαινόμενα και στην κατανόηση του προφορικού λόγου χρησιμοποιούμε επιπλέον βιβλία ασκήσεων γραμματικής και ακουστικών. Η διδασκαλία συμπληρώνεται από μια πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη, εκπαιδευτικά DVDs, προβολές Powerpoint, και εκπόνηση εργασιών (κολλάζ) με βάση τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο μας.

 

german2

Τα παιδιά στο γυμνάσιο έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν από την αρχή της χρονιάς ενισχυτική διδασκαλία στη γερμανική γλώσσα με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία τους για την απόκτηση του πτυχίου «FitinDeutschA2» του GoetheInstitut ή του επιπέδου Α2 του Κρατικού Πιστοποιητικού.

Χάρη στην ενισχυτική διδασκαλία, και στη συνέχιση της διδασκαλίας στις δύο επόμενες τάξεις στην Γ΄ Γυμνασίου οι μαθητές μας είναι σε θέση να συμμετέχουν στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού για το επίπεδο Β1.

 

 

            ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟΥ

Στην Α΄ Λυκείου, διδασκόμαστε το βιβλίο «Τhemenaktuell 1» (από κεφ.5) και στην Β΄ Λυκείου συνεχίζουμε με το «Τhemenaktuell 2» που διδάσκεται μισό στη Β΄ και μισό στη Γ΄ Λυκείου. Στο Λύκειο στόχος της ξένης γλώσσας είναι τα παιδιά να κρατήσουν μια επαφή με τη γλώσσα της επιλογής τους και να την χρησιμοποιούν μέσα από αυθεντικά κείμενα, επεξεργασία τραγουδιών, διαλόγων και την προβολή εκπαιδευτικών ταινιών στην γερμανική γλώσσα. Επίσης έχουν την δυνατότητα να δουλεύουν διαδικτυακά ασκήσεις σχετικές με τα κεφάλαια του βιβλίου που διδασκόμαστε, και να φέρνουν πληροφορίες ανάλογα με τα θέματα των  ντοκιμαντέρ, των ταινιών  ή των  Powerpointπου βλέπουμε. Μ’ αυτό τον τρόπο αποκτούν αρκετές πολιτιστικές πληροφορίες για τη χώρα- της οποίας τη γλώσσα μαθαίνουν- και την ιστορία της.

Σε περίπτωση που μαθητές μας εκφράσουν την επιθυμία να εξεταστούν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις στην γερμανική γλώσσα ως ειδικό μάθημα, τους δίνεται από το σχολείο μας  όλη η απαραίτητη βοήθεια.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια των γερμανικών

Μαυρομμάτη Δάφνη

 

Διεύθυνση

Διεύθυνση:
 Καρδίτσης 21,  Λάρισα
Τηλ:
2410-624403
Fax:
2410-624403
Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website:
www.sxoleioraptou.gr

Με λίγα λόγια

Τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου λειτουργούν από το 1957 στην πόλη της Λάρισας. Ιδρύτρια και καθοδηγήτρια του σχολείου αυτού είναι η δ. Μαίρη Ν. Ράπτου. 

Συνδεθείτε μαζί μας!

 

JoomShaper