Η Ιστορία των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου

Εδώ και 58 χρόνια τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου προσφέρουν οργανωμένη και μεθοδική διδασκαλία, χριστιανική και πατριωτική αγωγή με στόχο την κοινωνικοποίηση και την απόκτηση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Πρότυπο Εκπαιδευτήριο

Τη δεκαετία του 1950 η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα με χαίνουσες τις πληγές της φτώχειας και του διχασμού. Σκοπός της Μαίρης Ν. Ράπτου είναι να υπάρξει ένα ιδιωτικό σχολείο διαφορετικό που θα αξιοποιεί στις ελληνικές συνθήκες ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η παιδαγωγική πρακτική στις αναπτυγμένες χώρες. Ένα σχολείο που θα αναβαθμίζει την (προβληματική και σε κάποιο βαθμό κακόφημη εκείνη την περίοδο) ιδιωτική εκπαίδευση. Που θα ενισχύει όμως και την κρατική εκπαίδευση λειτουργώντας ως πρότυπο ως προς τους πνευματικούς του στόχους, τη δομή, την οργάνωση, τη λειτουργία του και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών. Κοντολογίς, λειτουργεί ως ένα ιδιωτικό σχολείο δημόσιας προσφοράς. Ένα σχολείο χριστιανικό και ελληνικό, που ζωογονείται διαρκώς, αλλά και μεταλαμπαδεύει το χριστιανικό ήθος και τον υγιή πατριωτισμό.

 

Χριστιανικό και πατριωτικό όραμα

1957
Εμπνεόμενη από τα οράματα της ελληνοχριστιανικής κίνησης, η Μαίρη Ν. Ράπτου, ιδρύτρια και υπεύθυνος των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου ιδρύει, το 1957, πρότυπο ιδιωτικό Νηπιαγωγείο και πλήρες Δημοτικό. Η μόλις 22 ετών τότε Μαίρη Ν. Ράπτου, έχει αποφοιτήσει επιτυχώς από το φημισμένο Ινστιτούτο των Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Διαθέτει επίσης την πολύτιμη στήριξη των γονέων της, Νικολάου και Ροδοθέας Ράπτου, διακεκριμένων παραγόντων της κοινωνίας της Λάρισας. Ο ιατρός Νικόλαος Ράπτης (1903-1960), κρατήθηκε επί τρεισήμισι χρόνια σε στρατόπεδα κράτησης στην Ιταλία λόγω της άρνησής του να συνεργασθεί με τον στρατό κατοχής του Μουσολίνι. Αργότερα, εξελέγη τρεις φορές βουλευτής. Η Ροδοθέα Ράπτου-Πορσανίδου (1904-1989), καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και ήταν εκπαιδευτικός, ενώ εξελέγη και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Τέλος, δίπλα της στέκει ο πνευματικός π. Ανάργυρος Σταματόπουλος, ιεροκήρυκας και μέλος της Αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή» που έως την κοίμησή του το 1994, συμβάλλει καθοριστικά και φωτισμένα στις κρίσιμες αποφάσεις για την οργάνωση και τη λειτουργία των Εκπαιδευτηρίων. 
Το σχολείο αρχικά στεγάζεται στην πατρική οικία της Μαίρης Ν. Ράπτου, επί της Οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου (σήμερα Παναγούλη), κοντά στην Πλατεία Ταχυδρομείου.

1965
Το σχολέιο μεταφέρεται σε ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα επί της Οδού Καρδίτσης 21. Σταδιακά, τα λίγα αρχικά μέτρα του ιδιόκτητου χώρου φτάνουν τα 4 στρέμματα, στα οποία σήμερα στεγάζεται ο Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Λύκειο Μ. Ράπτου.

1992
Με την ενεργό συμπαράσταση των γονέων των μαθητών μας ιδρύεται το Γυμνάσιο Μ. Ράπτου.

1995
Ιδρύεται το Λύκειο Μ. Ράπτου, το οποίο διακρίνεται για τις επιτυχίες του στις πανελλήνιες εξετάσεις. Στο επίπεδο της πόλης της Λάρισας, ο καθηγητής χημείας σε κρατικό σχολείο Δημήτρης Νούλας δημοσιεύει επί πολλά χρόνια (2000-2011) συγκριτικές έρευνες με τα αποτελέσματα όλων των σχολείων της πόλης, κρατικών και ιδιωτικών. Στις μετρήσεις αυτές το Λύκειο Μ. Ράπτου αναδεικνύεται κάθε χρονιά πρώτο και με διαφορά στις επιδόσεις των μαθητών του. Αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, στη μία και μοναδική σχετική έρευνα που πραγματοποιεί ο κ. Γεώργιος Ψαχαρόπουλος, επί πολλά χρόνια στέλεχος της Παγκοσμίου Τράπεζας, ανεξάρτητος βουλευτής και ένας εκ των κορυφαίων παγκοσμίων εμπειρογνωμόνων στα οικονομικά της εκπαίδευσης, το Λύκειο Μ. Ράπτου αναδεικνύεται κορυφαίο σχολείο της Ελλάδας στα Μαθηματικά και τρίτο στη Νεοελληνική Γλώσσα!

2004
Λειτουργεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην περιοχή Μεζούρλο, πλησίον του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το Γυμνάσιο Μ. Ράπτου, το Αθλητικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων, αλλά και χώρος υποδοχής νηπίων και προνηπίων και μικρή παιδική χαρά.

2012
Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων ανέλαβε ο κ. Νίκος Ι. Ράπτης, εκπαιδευτικός, ψυχολόγος (maitrise es Psychologie) και Δρ. Παιδαγωγικής, με σημαντικό συγγραφικό έργο και πολλά χρόνια επαγγελματικής και διδακτικής εμπειρίας στα πανεπιστήμια Αιγαίου και Θεσσαλίας, την ευρωβουλή, αλλά και κρατικά και ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

 

Εμπιστοσύνη στο μέλλον

Σήμερα, τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου αντιμετωπίζουν με πίστη και αισιοδοξία την πορεία προς το μέλλον. Πολλές από τις παιδαγωγικές αρχές που πάντοτε πρεσβεύαμε επιβεβαιώνονται πλέον από τη ζωή. Οι χριστιανικές αξίες, ο υγιής πατριωτισμός, ο προγραμματισμός, η οργάνωση, η αξιολόγηση, οι υψηλοί στόχοι, η ειλικρινής επικοινωνία, η εξατομικευμένη παρέμβαση, η αγάπη προς το κάθε παιδί ξεχωριστά, που για μας είναι εικόνα Χριστού εν ετέρα μορφή και η βαθιά πεποίθηση πως υπηρετούμε τον όλον άνθρωπο, αποτελούν πρόγευση του μέλλοντος και αναγκαία λύση για τα αδιέξοδα του παρόντος, όχι απομεινάρι του παρελθόντος. Συνεχίζουμε πάντοτε στις ίδιες γραμμές, ανανεώνοντας και συγχρονίζοντας διαρκώς ό,τι είναι απαραίτητο. Στο πλαίσιο αυτό τα Εκπαιδευτήριά μας εφήρμοσαν την ολοήμερη λειτουργία, την ενισχυτική διδασκαλία, την εις βάθος συνεπή εκμάθηση των ξένων γλωσσών. Από το 2016 φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε το πρώτο Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate IB Diploma) σε πόλη της ελληνικής περιφέρειας. Από τον Μάιο του 2014 είμαστε ήδη πιστοποιημένο υποψήφιο σχολείο για λειτουργία ΙΒ Diploma.

 

 

Διεύθυνση

Διεύθυνση:
 Καρδίτσης 21,  Λάρισα
Τηλ:
2410-624403
Fax:
2410-624403
Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website:
www.sxoleioraptou.gr

Με λίγα λόγια

Τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου λειτουργούν από το 1957 στην πόλη της Λάρισας. Ιδρύτρια και καθοδηγήτρια του σχολείου αυτού είναι η δ. Μαίρη Ν. Ράπτου. 

Συνδεθείτε μαζί μας!

 

JoomShaper