Μουσική στο Δημοτικό


music2

Εισαγωγή στην μουσική

Tα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία εκτίθενται σε ένα πλήθος μουσικών ερεθισμάτων είτε στο οικογενειακό τους περιβάλλον είτε στο νηπιαγωγείο και βιώνουν τις μουσικές εμπειρίες με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Κατά την είσοδό τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η ποιότητα των πρώτων εμπειριών του παιδιού, όσον αφορά την οργανωμένη Μουσική Αγωγή, είναι καίριας σημασίας όχι μόνο για τη μετέπειτα μουσική του ανάπτυξη, αλλά και για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Με μία επιπρόσθετη ώρα μουσικής διδασκαλίας, τα παιδιά δέχονται την επίδραση της οργανωμένης πια Μουσικής Αγωγής, που συνίσταται στην προγραμματισμένη και συνειδητή προσπάθεια ανάπτυξης των μουσικών δεξιοτήτων και τη­ς μουσικής αντίληψής τους. Τα παιδιά μαθαίνουν να τραγουδούν ομαδικά διάφορα είδη τραγουδιών (χριστιανικά, πατριωτικά, παραδοσιακά, ψυχαγωγικά) με ηθικοπλαστικό περιεχόμενο, να αναγνωρίζουν και να ταυτίζουν με εικόνες ήχους της φύσης, του αστικού εργασιακού περιβάλλοντος και της φωνής των ζώων, να παίζουν μια ποικιλία απλών οργάνων, να εκτελούν απλά ρυθμικά και μελωδικά σχήματα και να χρησιμοποιούν  στοιχεία  του  τονικού  ύψους, της διάρκειας, της δυναμικής, της ρυθμικής αγωγής κτλ. Επιπλέον, οι μικροί μαθητές διδάσκονται μεταλλόφωνο (στο κάθε παιδί παρέχεται το δικό του κατά την ώρα της μουσικής).

Στόχος του μαθήματος είναι να αναπτύξει και να καλλιεργήσει την ικανότητα των παιδιών να απολαμβάνουν αισθητικά την μουσική, να μπορούν να εκτελέσουν ένα μουσικό κομμάτι στο μεταλλόφωνο και να καλλιεργήσει τα πατριωτικά και χριστιανικά τους αισθήματα.

 

Η συνέχιση της μουσικής παιδείας

Τα παιδιά συνεχίζουν την πορεία της μουσικής διδασκαλίας της πρώτης τάξης του δημοτικού με ασκήσεις θεωρίας (ρυθμικές και μελωδικές), ακουστικές ασκήσεις, καθώς και με τραγούδια μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας φωνητικών ικανοτήτων και ακουστικής μνήμης. Η εκμάθηση του μεταλλόφωνου συνεχίζεται με κομμάτια μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας προσαρμοσμένα στις μουσικές ιδιαιτερότητες των μικρών μουσικών. 

Στόχος του μαθήματος είναι να ασκηθούν οι μαθητές, ώστε να τραγουδούν ορθά ως χορωδία, να αναπτύξουν την ακουστική τους ικανότητα, να αναπτύξουν την ικανότητα να εκτιμούν και να ανταποκρίνονται σε αισθητικά στοιχεία της μουσικής και να μάθουν όλα τα βασικά στοιχεία και τις έννοιες της θεωρίας της μουσικής. Παράλληλα, το μάθημα αποβλέπει στην τόνωση του πατριωτικού και χριστιανικού φρονήματος.

music3

 

Διεύθυνση

Διεύθυνση:
 Καρδίτσης 21,  Λάρισα
Τηλ:
2410-624403
Fax:
2410-624403
Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website:
www.sxoleioraptou.gr

Με λίγα λόγια

Τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου λειτουργούν από το 1957 στην πόλη της Λάρισας. Ιδρύτρια και καθοδηγήτρια του σχολείου αυτού είναι η δ. Μαίρη Ν. Ράπτου. 

Συνδεθείτε μαζί μας!

 

JoomShaper